Festivalprogram

Programmet oppdateres fortløpende med klokkeslett. Endringer kan forekomme.

Se programmet fordelt på dager her

Filtering by: “Torsdag”

Hvorfor det? Klimaspesial med Trond-Viggo Torgersen
Mar
10

Hvorfor det? Klimaspesial med Trond-Viggo Torgersen

Konseptet er såre enkelt: Trond-Viggo inntar scenen, gjør litt hylende morsom standup og introduserer så kveldens gjest. Deretter rettes oppmerksomheten ut i salen, og publikum oppfordres til å spørre om absolutt hva som helst som har med miljø og klima å gjøre. Showet har for lengst blitt tv-program på NRK, med begeistret omtale og særdeles gode seertall. Torsdag 10. mars er det mulig å oppleve moroa live på Kulturhuset i Bergen! “Det er klart vi er nervøse, men det er jo også noe av sjarmen, at dette ikke er helt safe. Utgangspunktet er jo at folk vil ha det gøy, og det gjør alt mye enklere. Når vi først har fått kontakt med publikum, tror jeg ikke det spiller så stor rolle om vi er i en matsal, teatersal eller på en pub ett eller annet sted ute i distriktene. Men grue oss, det gjør vi alltid,” sier Trond- Viggo, som på tross av frykten gleder seg til Kulturhuset i mars. Noen som ikke har grunn til å grue seg, er publikum. For å få fullt utbytte av orakelpotensialet på scenen, kan det kanskje lønne seg å forberede noen spørsmål på forhånd. Når forestillingen vel er i gang, kan latterkulene gjøre det vanskelig å tenke klart.

Trond-Viggo tar med seg komiker Bjarte Tjøstheim!

View Event →
BT inviterer: «Heilt ærleg, kvar skal de eigentleg kutte?»
Mar
10

BT inviterer: «Heilt ærleg, kvar skal de eigentleg kutte?»

Foto: Stortinget

Bli med på pub-samtale med Astrid Willa Eide Hoem (AUF), Terje Søviknes (FrP) & Kari Elisabeth Kaski (SV). Håpet er at det skal bli konkret, håpefullt og kanskje til og med god stemning. Korleis skal utsleppa gå ned mykje raskare enn vi og verda har greidd til no? Korleis vil vi merke det her heime? Kva kjem til å gjere mest vondt? Korkje SV eller Høgre greidde å kutte utsleppa raskt nok då dei sat i regjering og hadde ministerposten. No er det Arbeidarpartiets tur. Kva må dei gjere annleis?

Astrid Willa Eide Hoem, AUF-leiar
Terje Søviknes, FrP, Tidligare olje- og energiminister
Kari Elisabeth Kaski, Finanspolitisk talsperson, SV

Samtaleleiar: Jens Kihl, Kulturredaktør, Bergens Tidende

 
View Event →
Live podcast: Klimakrise og krig i Ukraina: Hvordan avrunder Norge oljealderen med stil?
Mar
10

Live podcast: Klimakrise og krig i Ukraina: Hvordan avrunder Norge oljealderen med stil?

Nettavisen Energi og Klima har i ti år bragt nyheter, kommentarer og analyser om ulike sider ved klima- og energifeltet. Energi og Klima har hele tiden hatt som ambisjon å bringe verden til Norge – og å rette søkelys mot de virkelig store spørsmålene i klima- og energifeltet. Nå spør vi: Hva betyr krigen i Ukraina for energiomstillingen i Norge og Europa? Hvordan avrunder vi oljealderen med stil – i et Europa som fort skal venne seg av med russisk gass og nå skarpe klimamål? Arrangementet vil bli tatt opp og lagt ut som en podkast-episode i etterkant.

Kristin Halvorsen, direktør ved CICERO Senter for klimaforskning og leder av Klimaomstillingsutvalget
Erna Solberg, stortingsrepresentant, leder for Høyre og tidligere statsminister
Knut Einar Rosendahl, professor ved NMBU
Ann-Cathrin Vaage, fagsjef klimapolitikk i Norsk olje og gass
Linda Nøstbakken, forskningsdirektør ved SSB, professor ved NHH og medlem av Klimaomstillingsutvalget
Anders Bjartnes, Redaktør for Energi og Klima

Programleder: Kirsten Øystese, Energi og Klima

View Event →
Klær og utslipp - tid for systemskifte?
Mar
10

Klær og utslipp - tid for systemskifte?

Den globale klesindustrien er en klimaverstingene. Utslippene fra verdikjeden - altså fra råvarer utvinnes til klær kastes etter bruk – står for hele 2 prosent av verdens samlede klimagassutslipp, ifølge World Resource Institute (WRI). De venter at disse utslippene vil øke med over 50 prosent innen 2030 hvis vi ikke industrien tar drastiske grep. For selv om de store motehusene annonserer skjerpede klimamål, fortsetter de å pumpe ut billigklær i et stadig raskere tempo. Dette kalles «Fast fashion». Og vi forbrukere ender opp ved å kjøpe enda flere kjoler, bukser og gensere til 199 kroner – med enorme avfallsmengder som noen av konsekvensene. Hvilke konkrete endringer må til for at klær ikke lenger skal være et klimaproblem, og hvem er best posisjonert til å tvinge frem disse endringene? Har norske forbrukere reell makt til å påvirke de store motehusene i grønn retning? Hvilke handlingsrom har politikerne våre, og hva tenker industrien selv?

Anja B. Riise, Leder, Framtiden i våre hender
Emil Ringheim,
Gründer, Outdrop
Linda Refvik,
CEO i NF&TA

Samtaleleder: Irene Halvorsen, Sjefsredaktør, Nationen

View Event →
Klimapåvirkning på tapp og flaske
Mar
10

Klimapåvirkning på tapp og flaske

Har du fått med deg at klimaendringene truer favorittdrikken din? Humle-produksjonen som er nødvendig for å lage øl har allerede blitt rammet av stigende temperaturer og vannmangel. Norsk sider har endelig blitt en nasjonalskatt, men ekstremvær påvirker avlingene så mye at det er vanskelig å holde produksjonen oppe. Vinterroirer verden over er truet av klimapåvirkningene - og endringer i vårfrosten har allerede satt sine spor. Samtidig har klimaendringer gitt liv til nye områder. Hvordan ser fremtidens produksjon ut - forsvinner de gamle kjente klassikerne, og vil nye produkter og metoder måtte finnes opp? Kom og hør hva de ulike produsentene allerede står i, hva de er bekymret for, og hvordan de ruster seg for endringene.

Olav Bleie, Siderprodusent, Alde
Frederik Kolderup, Vindistributør, Non Dos
Ingeborg Lindheim, Ølbrygger, Lindheim Ølkompani

Samtaleleder: Thomas Digervold, Øl- og sidersommelier

View Event →
Klimautfordringen i et 100-års perspektiv – fra 1972 til 2072
Mar
10

Klimautfordringen i et 100-års perspektiv – fra 1972 til 2072

The Limits to Growth kom ut første gang i 1972 og har blitt heftig debattert – og ofte misforstått - siden. Boken er oversatt til 36 språk og trykket i 3 til 4 millioner av eksemplarer. Professor Jørgen Randers, som var en av forfatterne, kommer for å presentere bokens egentlige budskap og svare på spørsmålene: hva har de siste 50 årene lært oss om vekst og hva kan man si om de kommende 50 årene? Randers vil også dele sine tanker om hva som bør gjøres for å skape en bedre fremtid for folk flest, herunder kraftfulle klimatiltak, basert på den nye verdensmodellen han for tiden arbeider med - Earth4All. Denne skal lanseres ved Stockholm-konferansen i juni 2022, 50-års markeringen for FNs første miljøkonferanse i 1972. Samtaleleder for kvelden er Eirik Løkke. Publikum vil få anledning til å stille spørsmål.

Jørgen Randers, Professor emeritus, Handelshøyskolen BI

Samtaleleder: Eirik Løkke, rådgiver i den liberale tankesmien Civita.

View Event →
På vippen
Mar
10

På vippen

Hva tåler naturen og hva tåler vi mennesker (å høre om)?

Har du sett vinterens klimafilm «Don’t look up»? Denne satiren setter forskernes formidlingsproblem på spissen, og klimaforskningens resultater kan fort bli oppfattet som dommedagsprofetier. Klimaforskerne Bjørn Samset, Vigdis Vandvik og Kikki Kleiven har stått i mang en debatt og opplevd dette problemet. Når vi går fra minusgrader til pluss, skjer det mer enn at vi mister antall skidager i Norge. I denne sesjonen vil fire forskere ta oss med på en reise gjennom jordens klimasystem og dets helt reelle vippepunkter i den globale oppvarmingen - fra isen i det kalde nord til det iskalde sør, via korallrevene, havstrømmene og naturkrisen på land. 

Men slike fakta fra naturvitenskapen er til å bli svett og varm av, og de vil også tematisere hvordan vi kan snakke om dette uten å møte veggen. Direktør ved Bjerknessenteret Kikki Kleiven styrer samtalen med Samset og Vandvik, og går til galgenhumoren for å finne lys i mørket.

Petra Langebroek, forsker ved NORCE og Bjerknessenteret er ekspert på modellering av isen på Grønland og i Antarktis Når ismassene på land smelter, merkes det på havnivået på kloden. 
Helene Asbjørnsen, forsker ved UiB og Bjerknessenteret og er ekspert på havstrømmene oppover langs kysten vår og hvordan sjøisen i Arktis oppfører seg
Siv Lauvset, forsker ved NORCE og Bjerknessenteret, ekspert på innholdet av CO2 Og PH i havets vannmasse, med andre ord kjemien i havet
Vigdis Vandvik, forsker ved UiB og Bjerknessenteret og ekspert på naturkrisen og den skrumpende naturen
Bjørn Samset, klimaforsker ved CICERO og forfatter i FNs klimapanel (IPCC) siste hovedrapport 
Kikki Kleiven, direktør ved Bjerknessenteret styrer showet og leder samtalen på scenen

View Event →
Skinasjon uten snø?
Mar
10

Skinasjon uten snø?

Mulighetene for å arrangere OL i Norge igjen blir mindre og mindre for hver gradøkning klimaendringene fører til. Mange Nordmenn tenker tilbake på barndommen sin og kan minnes snøkledde trær hver jul og en skisesong som varte til langt over påske. Har det skjedd endringer i skisporene i Norge allerede, og hva forventer vi skal skje frem mot 2030? Hvor stor forskjell har egentlig 1, 2 eller 3 grader på snøsikkerheten, og er snøkanoner en bærekraftig løsning på sikt? Og hva betyr dette for skinæringen, og ikke minst – for den norske folkesjela dersom vi ikke lenger trenge å være fødd med ski på beina? Vi inviterer en klimaforsker, en representant fra skinæringen og en vintersportaktivist til en samtale, ledet av en tidligere norgesmester på ski.

Guro Øvsthus, Dagleg leiar, Voss Resort Skiskule & Skiutleige
Asgeir Sorteberg, Professor, Bjerknessenteret Universitet i Bergen
Ørjan Kongsvik Aall, Protect Our Winters Norway

Samtaleleder: Gudmund Skjeldal, forfatter, idéhistoriker, og tidligere langrennsløper

View Event →
Statens kapital: Blind for omstilling og døv for klimaendring?
Mar
10

Statens kapital: Blind for omstilling og døv for klimaendring?

Staten fortsetter med å pløye store mengder risikokapital inn i oljenæringen i form av et investeringsvennlig oljeskatteregime og gjennom eierskapet i Equinor. På samme tid risikerer Norge å hengende etter i utviklingen av grønne næringer. Hvordan ligger vi an i energiomstillingen og omstillingen av næringslivet? Går «de store pengene» til prosjekter som bidrar til å få fart på energiomstillingen og nå klimamålene, eller sendes statens kapital i retning av virksomhet som forsinker omstillingen og medfører finansiell klimarisiko? Kan og bør oljefondet brukes i energiomstillingens tjeneste? I så fall: Hvordan?

Erna Solberg, leder for Høyre
Jan Christian Vestre, næringsminister, Arbeiderpartiet
Kari Elisabeth Kaski, Finanskomiteen, stortingsrepresentant for SV
Katinka Kristine Holtsmark, postdoktor ved Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo

Samtaleleder: Klaus Mohn, rektor, Universitetet i Stavanger

View Event →
Om hydrogen er svaret, hva er spørsmålet?
Mar
10

Om hydrogen er svaret, hva er spørsmålet?

I flere tiår har hydrogen vært «det neste store», hvorfor skal det nå bli en realitet? Vi har invitert de som bestemmer, de som vil lage hydrogen og de som vurderer å bruke hydrogen for å diskutere hva som skal til for at hydrogen blir tatt i bruk i stor skala i Norge? Og i hvilke bransjer? Handler det kun om klimagevist eller kan Norge skape en ny eksportnæring? Har vi nok strøm til å lage hydrogen fra fornybar kraft? Og hvilken rolle kan et statlig hydrogenselskap spille oppi det hele?

Jan Christian Vestre, Næringsminister
Bjørn Sundland, Director Business Development Hydrogen, Eviny
Heidi Wolden, Administrerende direktør, Norled

Samtaleleder: Martin Larsen Hirth, Bergens Tidende

View Event →
Er det på tide med atomkraft i Norge?
Mar
10

Er det på tide med atomkraft i Norge?

Er det mulig å erstatte kullkraft med uregulerbar vind- og solkraft? Er utslippsfri atomkraft med minimale naturinngrep egentlig den grønneste energikilden? Motstand mot vindkraft og høye gasspriser har gitt atomkraft vind i seilene. Møt tilhengere av atomkraft og kraftekspertise som spår fornybar kraftdominans i Europa. Bør Norge bygge atomkraft framfor vindkraft?

Ole Christen Reistad, Department Head, IFE
Øystein Heggdal, Journalist, Klimavenner for kjernekraft
Torjus Bolkesjø, Professor i fornybar energi MINA/ NMBU
Marie Byskov Lindberg, Seniorforsker, Fridtjof Nansens Institutt

Moderator: Marius Holm, medlem av programkomiteen

View Event →
Alt du lurer på om klimakrisen
Mar
10

Alt du lurer på om klimakrisen

Det få mennesker som kan like mye om klimaendringene som Bjørn Halvard Samset. Han er forsker ved CICERO senter for klimaforskning og medlem av FNs klimapanel. Det siste året har han også gitt ut to klimabøker - en for vokse og en for barn. På Varmere Våtere Villere skal Samset holde foredrag om det viktigste som er å vite om klimakrisen, og avsløre hva som gjør at en av verdens fremste klimaforskere kan tillate seg å være optimist.

Bjørn Halvard Samset, CICERO senter for klimaforskning

View Event →
Gründersamtalen
Mar
10

Gründersamtalen

Møt de unge, grønne gründerne!

Møt gründerene som gjør problemer om til business. Emil Ringheim har valgt å utfordre klesindustrien med det bærekraftige kleskonseptet Outdrop. Fátima Sani har etablert xIQ - en programvare som skal gjøre det lettere å rapportere og predikere klimagassutslipp. Fotballspilleren Ingrid Sport bruker overskuddsmat som før ble kastet til å lage pizzabunner. Jørgen Erdal har etablert RePack for å industrialisere gjenbruk av elbil-batterier. De kommer alle fire til Varmere Våtere Villere kommer å snakke om livet som gründer og diskutere ideene og verdiene som driver dem. Hvilke tanker har denne generasjonen gründere om fremtiden?

Emil Ringheim, Outdrop
Fátima Sani, xIQ
Ingrid Marie Karlsen Spord, Mer Enn
Jørgen Erdal, RePack

Samtaleleder: Ingvild Meland, strategi- og kommunikasjonsdirektør i Nysnø

View Event →
BIFF presenterer: LEGACY
Mar
10

BIFF presenterer: LEGACY

En visuelt spektakulær dokumentar om menneskeheten og hva vi etterlater oss

Hva slags dyr er mennesket? Dét er spørsmålet som klinger gjennom Yann Arthus-Bertrands nye film. LEGACY er en visuelt storslått dokumentar om livet på jorden og hva menneskeheten er i ferd med å gjøre med det. Filmen gir oss historien om hvordan encellede organismer ble til planter, dyr og mennesker, og skildrer de dramatiske omveltningene i planetens økosystem som menneskeheten har forårsaket i løpet av et par korte århundrer.

Arthus-Bertrand er kjent for sine utsøkt fotograferte dokumentarer om universelle temaer. LEGACY er hans mest personlige film til nå, og gjennomsyres av et brennende engasjement for naturen og en lidenskapelig appell om at menneskeheten må gi avkall på ideene om «fremskritt» som er i ferd med å gjøre kloden ubeboelig.

Filmen er inkludert i dagspass/festivalpass.

Regi: Yann Arthus-Bertrand (Frankrike)

Varighet: 1t 40m

Dokumentarfilmprogram:

 
View Event →
Moro med transformasjon: Homokamp, kvinnekamp og klimakamp
Mar
10

Moro med transformasjon: Homokamp, kvinnekamp og klimakamp

I klimadebatten påpekes det ofte hvor raskt energiomstillingen må skje: utslippene av klimagasser må halveres innen 2030, før de når null rundt 2050. Vi har - for å si det forsiktig - ekstremt dårlig tid. Men den gode nyheten er at raske transformasjoner er noe vi i Norge har gjort mange ganger før. Kristin Halvorsen har fra sitt lange liv i rikspolitikken stått midt oppi mange av disse endringene. Nå deler hun sine refleksjoner og tanker om det vi har fått til tidligere på andre samfunnsområder, og hvilke overføringsverdi det har til dagens klimakamp.

Kristin Halvorsen, direktør, CICERO Senter for klimaforskning

View Event →
Kinas rolle i det grønne skiftet – hvilke dilemmaer støter vi på?
Mar
10

Kinas rolle i det grønne skiftet – hvilke dilemmaer støter vi på?

Ingen land slår Kina når det kommer til fart og skala på utvikling og utrulling av klimateknologier. Solenergi, vindkraft på land og til havs og elektriske kjøretøy er eksempler på dette. Kina dominerer i dag de fleste grønne verdikjeder – som igjen gjør oss stadig mer avhengig av kinesiske leverandører. Med en befolkning på 1,4 milliarder mennesker er Kina en nøkkel for å løse klimakrisen. Men har de kinesiske myndighetene viljen som trengs?  Og hvordan kan den pågående krigen i Ukraina endre Kina sin rolle? I denne bolken spør vi blant annet: Hva er status for Kinas energiomstilling når det gjelder teknologiutvikling, utrulling av klimaløsninger og avkarbonisering av kraftsektoren? Hvordan ser klimakrisen og det grønne skiftet ut fra Kinas ståsted? Og: Hvordan forholder vi oss til den grønne makten som også er skyld i alvorlige og systematiske menneskerettighetsbrudd?  

Kikki Kleiven, Direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning
Henning Kristoffersen, Spesialrådgiver i The Governance Group, forsker ved UiO
Erik Solheim, Road Green Development Institute
Jan Arild Snoen, Forfatter og skribent

Samtaleleder: Frøy Gudbrandsen, Ansvarlig redaktør i Bergens Tidende

View Event →
Teknologi grand prix
Mar
10

Teknologi grand prix

Vi mennesker har vanskelig for å forestille oss fremtiden som noe annet enn en framskriving av status quo. Men ser vi bakover i tid, er historien full av overraskelser – der ny teknologi har tatt samfunnet i uventede retninger. Teknologi Grand Prix handler om fremtidige teknologiske gjennombrudd som kan gjøre klimaomstillingen enklere enn det vi forestiller oss i dag. Du møter tre forskere som hver skal presentere ulike teknologier som de selv tror og håper vil slå gjennom det neste tiåret.

Dhayalan Velauthapillai, Professor, HVL
Hans Kleivdal, Konserndirektør, NORCE
Fride Vullum-Bruer, forsker, Sintef

Samtaleleder: Hilde Holdhus, Partner, Sarsia Seeds

View Event →
Kan vi endre verden med tall?
Mar
10

Kan vi endre verden med tall?

Kan vi endre verden med tall?

Næringslivet står overfor en enorm omstilling, men hvordan tenker og handler egentlig finansfolk på bærekraftsfeltet? Blir vi bedre av å rapportere mer? Hvem er de største grønnvaskerne? Hva gjør norske bedrifter for å finne ut hva som faktisk er bærekraftig? Norges Handelshøyskole, Bergen Næringsråd og Terravera Foundation ønsker velkommen til et spennende fagseminar.  

09:30–10:00 Registrering og kaffe

10:00–10:30 Bærekraftig åpning: Hva er utfordringene for et bærekraftig næringsliv?
· Øystein Thøgersen, rektor ved NHH
· Anja Bakken Riise, leder, Framtiden i Våre Hender
Flere navn bekreftes snart

10:30–11:00 Slik tenker og handler finansfolk
Hva er bærekraftstatus i finansbransjen og hvordan tar de mer ansvar? Presentasjon av rapporten: Sustainable Finance – NHH-studentenes evaluering av 43 finansbedrifter

· Anri Håvard Hebib, næringspolitisk rådgiver, Bergen Næringsråd
· Jose A. Albuquerque de Sousa, ass. professor NHH

 Debatt:
· Jon Fredrik Vassengen, ansvarlig for bærekraft, Argentum
· Alf Gunnar Andersen, CEO Horde og leder, Fintech Norway 
· Marion Remøy, ansvarlig bærekraft bedrift, Sparebanken Vest
· Ingeborg Morken, direktør, Tryg Næringsliv Norge

 11:15–11:30 Blir vi bedre av å rapportere mer, eller finnes det andre løsninger?
· Aksel Mjøs, instituttleder, finans, NHH
· Erik Færevaag, initiativtaker, Terravera Foundation
· Linn Hege Aune, leder bærekraft og ESG, Investinor

 11:30–11:50 Slik jobber bedrifter med å finne ut hva som faktisk er bærekraftig
· Formue
· DOF & Kongsberg Maritime

11:50–12:00 StudNHH har kanskje løst problemet?
· Mestergruppen har blitt gjennomgått av studenter på NHH

12:00–12:10 Et fyrtårn av en festival
· Silje Bue & Cathrine Standal, Bærekraftsansvarlige i Uken

12:10–12:30 - Wrap up – bli med å endre verden med tall
· Øystein Thøgersen, rektor NHH
· Bjørn K. Haugland, initiativtaker Terravera Foundation

12:30 Lunsj

 
View Event →

Dagtidsprogram

  • Onsdag 9. mars: UiB

    Universitetet i Bergen (UiB) har nærmere 21.000 studenter og over 4.200 ansatte og er det nest eldste universitetet i Norge. Det har syv fakulteter, med til sammen over 60 tilhørende institutter og sentre. UiB fremmer forskning, faglig bredde og internasjonalt samarbeid.

  • Torsdag 10. mars: NHH

    Norges handelshøyskole (NHH) er blant de ledende handelshøyskolene i Europa. De har et internasjonalt høyt respektert forskingsmiljø og er førstevalget for studenter som skal ta økonomisk-administrativ utdanning i Norge, og har et tett samspill med nærings- og samfunnsliv.

  • Fredag 11. mars: HVL

    Høgskulen på Vestlandet (HVL) er en av de største utdanningsinstitusjonene i landet, med omtrent 17.000 studenter. HVL har sterke og innovative fagmiljø innen helse- og sosialvitenskap, ingeniør- og maritime utdanninger, lærer-, kultur- og idrettsfag, natur- og samfunnsvitenskap, og økonomi og ledelse.