Årets vinnere av Varmere Våtere Villere-prisen er klar!

Det er vår glede å kunne meddele at Varmere Våtere Villere-prisen 2024 går til Mads Nyborg Støstad og Bård Tufte Johansen i NRK for deres nyvinnende dokumentasjon, metode og engasjerende formidling knyttet til nedbygging av norsk natur.

I kriteriene for prisen stilles det følgende krav til kandidatene:

  • bidrar med viktig kunnskap inn i offentligheten.

  • formidler kunnskap på en ny, tilgjengelig og engasjerende måte.

  • er en viktig stemme i det offentlige ordskiftet.

  • fremmer dialog med meningsmotstandere.

Mads Nyborg Støstad og Bård Tufte Johansen har med sitt journalistiske arbeid truffet meget godt i lys av våre kriterier. NRKs dokumentasjon av naturtap i Norge gir verdifull ny kunnskap som er relevant over hele landet. Kunstig intelligens og hele 40 000 satellittbilder ble brukt i jakten på naturinngrep. Innsamlingen av data og metodebruken er nyskapende journalistikk, som i tillegg til å bidra med viktig kunnskap inn i offentligheten, formidler kunnskap på en ny og engasjerende måte. Det gir befolkningen større innsikt – og dermed et bedre grunnlag for engasjement og deltakelse i demokratiske prosesser. Dette fører også til bedre beslutningsgrunnlag i politikk, forvaltning og næringsliv nasjonalt, regionalt og lokalt. 

Norge i Rødt hvitt og grått har satt agendaen for diskursen knyttet til nedbygging av natur. Allerede i 2019, gjorde Mads Nyborg Støstad et liknende arbeid for å dokumentere klimaendringer i Norge, noe som har vært med på å skape større oppmerksomhet og bevissthet om klimatrusselen. 

Så utrolig stas! Dette er en stor ære både for meg og ikke minst for resten av den lille gjengen bak prosjektet. Det er fantastisk at NRK gir oss tid til å lage sånne saker, og sterkt å se hvordan journalistikken har vekket engasjement i befolkingen. Vi har fått over 800 eposter med konkrete tips, så vi er langt ifra ferdige.
— Mads Nyborg Støstad

Bård Tufte Johansens serie «Oppsynsmannen» har, med utgangspunkt i det solide grunnlaget fra Støstad og hans kolleger, satt ytterligere fokus på problemstillingene knyttet til naturtap. Med utgangspunkt i fakta belyses naturtapet gjennom møte med mennesker som på ulike måter er berørt, eller lar seg berøre, av endringene som skjer. Slik blir Tufte Johansen en viktig stemme i det offentlige ordskiftet – på en måte som fremmer dialog.

Dette setter redaksjonen og meg selv stor pris på! Vi hadde jo en «dette er et viktig program men ingen kommer vel til å se på» frykt da vi startet. Så feil kunne vi ta. Innboksen er full av engasjerende og rørende meldinger. Folk fra hele landet som har hatt akkurat samme reise som programlederen. Det er faktisk en naturkrise, og for begrense den trenger vi kunnskap og engasjement.

En ekstra takk også til alle ekte eksperter som har stilt opp og som har klart å formidle kompliserte saker på en ekte og forståelig måte. For å framsnakke en bille er faktisk ikke så lett.
— Bård Tufte Johansen

Juryen for Varmere Våtere Villere-prisen 2024 bestod av Anders Bjartnes (Energi & Klima), Tore Furevik (Nansensenteret), tidligere vinner Anja Bakken Riise (Framtiden i våre hender) og Siren Sundland (Sparebanken Vest). Juryen er enstemmig i sin beslutning, og er svært glade for å kunne overrekke Mads Støstad og Bård Tufte Johansen Varmere Våtere Villere-prisen 2024.

åpningen av Klimafestivalen 13. mars vil Mads Nyborg Støstad bli overrakt prisen, og vil holde årets «Festivalforedrag».

Premien er en gave på 50.000 som prisvinneren får gi videre til en organisasjon eller formål som arbeider med miljø- eller klimatematikk. For å ivareta sin journalistiske uavhengighet har NRK bedt juryen velge hvilken organisasjon som får tildelt gaven i år. Gavemottakeren blir annonsert på festivalåpningen, onsdag 13. mars kl 16.45 på Kulturhuset i Bergen.

Previous
Previous

Klimaforskning til folket!

Next
Next

Få med deg utstillingen Earthworks!